Opricht in 1966, begon het verhaal van Valfrutta als een sociaal en cultureel project ter ondersteuning van de landbouw, met drie coöperaties die CALPO vormden in de regio Emilia Romagna. De introductie van het Valfrutta-logo in 1972 markeerde een overgang naar industriële organisatie, waarbij fruitproducten werden verwerkt in fabrieken gelegen in Cotignola en Barbiano. De organisatie groeide snel, en in 1976 werd Conserve Italia opgericht als een nationale zakelijke hub voor CALPO en 14 andere Italiaanse verwerkingscoöperaties. Gedurende de jaren 1990 onderging Valfrutta herpositionering van het merk, waardoor het een agrarisch en industrieel complex werd dat uniek was in zowel Italië als Europa. Vijftig jaar later blijft Valfrutta een leider in het leveren van hoogwaardige producten met een hoog servicegehalte, gebruikmakend van hernieuwbare energiebronnen en het introduceren van innovatieve producten op de markt. Ondanks de evolutie blijven de oprichtingsprincipes en kernwaarden onveranderd: respect voor mensen, het land waarop ze werken en de vruchten ervan.